Stranica za slijepe

Info

Promocija izdanja

08-11-2023

˝Pučka predavanja o zaraznim bolestima i njihovu suzbijanju˝ pretisak je knjižice županijskog fizika Vilima pl. Peičića tiskane u Bjelovaru 1914. godine koju smo proširili tekstovima prof. dr. sc. Dubravka te uredili i tiskali u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar.

Knjižica je dopunjena prvim cjelovitim životopisom Vilima pl. Peičića autora prof. dr. sc. Dubravka Habeka koji donosi svoj osvrt na knjižicu te piše sljedeće:

Knjižica je pučko adaptirani javnozdravstveno priručnik iz epidemiologije i javnog zdravstva sa spoznajama moderne medicine početka 20. stoljeća sa stalno tinjajućim problemima kužnih, pošastnih, zaraznih, prijemčljivih ili zaražljivih bolesti kako su se tada nazivali u našim krajevima. Frazeološkim pristupom Peičić svaku bolest, uzročnike, kliničku sliku opisuje toponimski, pučkim izričajem bi bila jasna neukom stanovništvu i onima koji su sudjelovali u njegovu prosvjećivanju.

Predstavljanje će se održati 9. studenoga 2023. u 17 sati u Edukacijskoj dvorani Državnog arhiva u Bjelovaru, potkrovlje potkrovlje zgrade na Trgu E. Kvaternika 6 u Bjelovaru.

O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Dubravko Habek, mr. sc. Zorka Renić i Martina Krivić Lekić
Moderatorica je Sunčica Markanović.

Ažurirano na stranici

25. 07. 2023. na stranicu je postavljen Upitnik za samoprocjenu TJV sukladno ZPPI 2023.pdf i Popis otvorenih registara i baza podataka DABJ.xls iz domene prava na pristup informacijama

Istražite Državni arhiv u Bjelovaru

Nazovite nas ili posjetite

Telefon: +385 43 244 487, Trg Eugena Kvaternika 6

Trebate informaciju

Provjerite stranicu FAQ (često postavljena pitanja)

Pratite nas

Facebook & Instagram

Korisne poveznice
HDA
Arhinet
HAD
MINISTARSTVO
Icarus
DLM